fbpx
1 martie 2024

Asociația Viitor Plus a lansat cea mai amplă colecție de materiale educaționale pentru Săptămâna Verde

Ghidul realizat de experții educaționali Viitor Plus reprezintă o agendă detaliată pentru 5 zile a câte 6 ore pe zi, cu activități și lecții destinate educației pentru mediu.

Ghidul a fost lansat într-un webinar  transmis live pe Facebook și pe Zoom, eveniment vizualizat de aproximativ 10.000 de persoane.

Profesorii găsesc lecții teoretice pentru transmiterea de cunoștințe, dar și activități practice și reflexive pentru dezvoltarea de abilități și pentru deprinderea unui comportament sustenabil. Acestea sunt completate de sesiuni de debriefing pentru procesarea emoțională și cognitivă a lecțiilor și de activități de evaluare inițială, intermediară și finală pentru a putea observa evoluția învățării.

Agenda “la cheie” pentru Săptămâna Verde este destinată claselor 5-8 și este prevăzută să fie un suport pentru cadrele didactice, care fie nu au avut susținere, fie nu au știut cum sau nu au avut timp să planifice activități complexe.

„Ne dorim să mutăm focusul cadruui didactic de la realizarea de documente birocratice și planificări către înțelegerea emoțiilor și dorințelor elevilor. Până la urmă, elevul este în centrul actului educațional”, explică Tiberiu Andrei, Coordonator Educațional Viitor Plus.

Săptămâna Verde poate începe cu activități de explorare a mediului înconjurător și de identificare a problemelor și a cauzelor acestora. Urmează teme precum schimbările climatice, economia circulară și importanța pădurilor. Iar în ultima zi elevii pot găsi împreună cu profesorii soluții posibile pornind de la contextul global până la schimbări pe care le pot face ei în comunitatea lor.

„Educația de mediu pe termen lung implementată transdisciplinar face parte din ABC-ul educațional necesar pentru generațiile următoare, alături de altele precum educația financiară, pentru sănătate sau lucruri ancorate în realitate, cu ajutorul cărora copiii pot fi cetățeni activi și productivi ai societății,” a subliniat Tiberiu Andrei, Coordonator Educațional Viitor Plus.

Conform Raportului de Impact pentru Săptămâna Verde realizat de Viitor Plus, 70% dintre profesori au considerat constructive materialele educaționale realizate de experții asociației. 80% dintre profesori au observat un interes crescut al elevilor pentru temele de mediu și 65% dintre profesori au apreciat activitățile exterioare și practice.

Toate materialele educaționale pregătite de Viitor Plus pentru clasele 0-12 sunt disponibile pentru decărcare pe site aici.

Leave your comment Submit your comments now