fbpx
3 martie 2023

Educaționale: Mai mult de 10.000 de profesori au participat la webinariile de formare pentru Săptămâna Verde, organizate de Viitor Plus

Săptămâna verde, program formal dedicat educației de mediu în fiecare școală, a debutat cu o serie de 4 webinarii gratuite, create și prezentate de trainerii Viitor Plus, la care au participat peste 10.000 de profesori interesați de idei și activități realizabile pe parcursul unei săptămâni.

Acestea au făcut parte din campania „Primii pași în Săptămâna Verde, cu Viitor Plus”, care a început cu un eveniment – dezbatere, ce a pus în dialog profesori, inspectori, viziunea organizației Viitor Plus, precum și perspectivele reprezentanților Ministerului Educației și al Mediului.

„Inițiativa programului Săptămâna verde este salutară și este un pas important în implementarea educației pentru mediu în școli și a formării unor atitudini prietenoase cu natura în rândul elevilor”, a punctat Teia Ciulacu, președinta asociației Viitor Plus. „Pe de altă parte însă, este necesar ca autoritățile să susțină și financiar școlile în acest demers, pentru realizarea unor proiecte coerente și cu impact în rândul elevilor, altfel profesorii și responsabilii de mediu din școli se vor afla în situația de a inventa soluții la limită pentru a crea activități care să acopere o săptămână de lucru nonformal cu elevii.”

„Trebuie să abordăm cu toată seriozitatea tema schimbărilor climatice și trebuie să investim sume importante în mediu și, până la urmă, în țara noastră. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, ca partener în aceste activități, va sprijini activitățile profesorilor care vin către noi, va furniza materiale educaționale pe teme de mediu, va facilita accesul în arii naturale protejate, crearea de trasee tematice sau informări privind stațiile meteo din țară”, a menționat Cristian-Valer Beșeni, secretar de stat în Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Mediului.

Evenimentul-dezbatere, care a deschis săptămâna, a ajuns la peste 16.000 de oameni, a fost urmat de o serie de patru webinarii de formare și ghidaj pentru profesori, pe temele: schimbări climatice, economie circulare, importanța pădurilor și educație nonformală. Înregistrările acestor întâlniri educaționale sunt disponibile în integralitate pe platforma Viitor Plus, aici: Viitor Plus – Materiale educaționale. Totodată, profesorii, părinții, elevii sau facilitatorii pot descărca în continuare materialele educaționale gratuit din website-ul organizației Viitor Plus.

Ministerul Educației a lansat, la finalul săptămânii trecute, platforma agregator al mai multor materiale educaționale disponibile profesorilor. „Platforma propune o serie de materiale suport profesorilor implicați în activităților din Săptămâna verde, iar aceștia nu ar trebui să se limiteze la ele. De asemenea, platforma se adresează în egală măsură elevilor și părinților.”, a menționat Alina Ministerul Educației.

Materialele educaționale Viitor Plus, pregătite și testate în clasă și în afara ei de peste 10 ani în programele Eco Provocarea, Harta Reciclării, Adoptă un Copac și Recicleta sunt prezente și pe acestă platformă, cât și pe site-ul propriu www.viitorplus.ro/educationale.
Viitor Plus rămâne un facilitator de dialog între autorități, profesori și oameni interesați de educația și activitățile de mediu cu impact pe termen lung.

Viitor Plus este o organizație non-guvernamentală, preocupată de sustenabilitate, care promovează educația pentru mediu cu impact pe termen lung, este partenerul profesorilor, furnizor de materiale educaționale de mediu și facilitator al dialogului între autorități și cadre didactice.

Leave your comment Submit your comments now