fbpx
18 decembrie 2020

Numărul de puncte de colectare separată marcate pe Harta Reciclării a crescut cu 70% în 2020

Platforma include în prezent peste 12.100 de puncte de colectare separată în toată țara

Harta Reciclării, platforma națională, interactivă, care permite identificarea și localizarea punctelor de colectare separată a deșeurilor reciclabile din România, a crescut cu 70% în acest an, după ce atât inițiatorii proiectului, cât și utilizatorii înregistrați pe site în ultimul an, au cartat și adăugat pe hartă peste 5.400 de puncte față de cele existente deja anul trecut. Platforma a fost lansată în luna mai 2019 de Asociația ViitorPlus, cu sprijinul Coca-Cola HBC România și cu susținerea Ministerului Mediului.

Platforma are două componente: harta cu punctele de colectare la nivel național și o componentă cu resurse educative. În acest moment, numărul total de puncte de colectare marcate pe www.hartareciclarii.ro a depășit 12.100, dintre care cele mai multe sunt în București, respectiv 1.770 de puncte. Capitala este urmată de județele Bistrița-Năsăud cu peste 872 de puncte și Brașov, cu 648, apoi de județele Hunedoara, Cluj, Sibiu, Timiș și Mureș, fiecare cu peste 500 de punte de colectare separată marcate pe hartă. Platforma conține și numeroase informații despre ce însemană colectarea separată, reciclarea si alternativele pe care le avem la dispoziție astfel încât să reducem amprenta pe care o avem asupra mediului înconjurător.

În ceea ce privește tipologia acestor puncte de colectare, cele mai multe sunt situate în incinta unor magazine comerciale, urmate de punctele de colectare stradală și cele din bezinării. Cele mai multe recipiente de colectare marcate pe hartă sunt pentru baterii, PET și ambalaje de plastic, urmate de cele pentru hârtie, deșeuri electrice și electronice și doze de aluminiu. Pe Harta Reciclării se găsesc însă puncte de colectare pentru un număr de 65 de materiale, dintre cele mai diverse: de la hârtie, doze de aluminiu, DEEE și textile, până la medicamente, anvelope, ulei uzat sau piese de motor.

„Apreciem implicarea agenților economici care pun la dispoziția clienților containere speciale pentru materialele reciclabile. Anual facem eforturi pentru a obține informații de la autoritățile locale, astfel încât oamenii să găsească ușor cel mai apropiat punct de colectare separată. Harta Reciclării este interactivă, iar comunitatea participă prin adăugare de noi puncte de colectare sau oferind păreri despre cele existente. Dorim să o actualizăm constant, de aceea invităm pe această cale să se alăture demersului nostru atât persoanele interesate de reciclare, cât și autoritățile locale. Românii vor să recicleze și au nevoie de mai multe pubele de colectare separată, de unde deșeurile să fie preluate corect de firmele specializate. Iar noi îi vom putea ajuta în continuare prin informarea populației legată de noile puncte adăugate și prin comunicarea de materiale educative.”, a declarat Teia Ciulacu, președintele Asociației ViitorPlus.

Instrumentul este cu atât mai util în această perioadă, în care încercăm să limităm cât mai mult deplasările și să găsim cât mai aproape de casă puncte de colectare separată pentru acele tipuri de deșeuri reciclabile care rămân o resursă odată ce sunt colectate corect și reciclate.

Realitatea recentă ne-a dovedit încă o dată cât de important este efortul comun în rezolvarea unor probleme stringente și, dacă vom continua așa, cu siguranță vom ajunge acolo unde ne dorim cu toții. Noi #NuNeOprimAici!”, a declarat Alice Nichita, Public Affairs & Communication Manager la Coca‑Cola HBC România.

Harta Reciclării poate fi accesată atât de pe dispozitive mobile (smartphones și tablete), cât și pe laptopuri și desktop-uri. Utilizatorul are la îndemână o hartă online, pe care poate localiza puncte de colectare separată, sortându-le atât după proximitate, cât și după tipul de material reciclabil. Cele peste 12.100 de puncte adăugate în acest moment pe hartă provin din informațiile adunate de către echipa de implementare de la autorități și parteneri economici și din raportarea lor directă de către utilizatorii care își fac cont pe platformă.

www.HartaReciclarii.ro are peste 400 de utilizatori activi, iar în 2020 a fost accesată de peste 132.000 de vizitatori unici. Pentru informații utile despre alternative pentru reducerea deșeurilor, pentru reutilizare și reciclare, puteți accesa și www.facebook.com/HartaReciclariiwww.instagram.com/hartareciclarii.

Platforma  Harta Reciclării a fost lansată în luna mai a anului 2019 de Asociația ViitorPlus, în parteneriat cu compania Coca‑Cola HBC România și cu susținerea Ministerului Mediului, ca parte din proiectul „După Noi, strângem tot noi”. Harta Reciclării a  inclus și o componentă educativă în afara mediului online, ea beneficiind de finanțare din fonduri europene, în cadrul proiectului “There isn’t a PLANet B!”. În anul 2019, voluntarii Hărții Reciclării au discutat despre colectarea separată cu peste 27.000 de participanți de la evenimente în aer liber din toată țara, iar pe parcursul anului școlar 2019-2020, peste 40.000 elevi au participat la ora despre reciclare, fie la clasă, fie în mediul online.


Despre ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă

ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă – este o organizație non-profit cu o experiență de 14 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Atelierul de Pânză, Recicleta, Adoptă un copac!, Harta Reciclării, ecOprovocarea, Bigăr – Amenajare eco-turistică, BiroulEco, Regenesys. Viziunea organizației: „Redescoperim împreună legătura cu natura și investim în ceea ce lăsăm în urma noastră”. Pentru mai multe informații, vizitați pagina web: www.viitorplus.ro .   


Despre Coca-Cola HBC România 

Coca-Cola HBC este unul dintre cei mai mari îmbuteliatori ai companiei Coca-Cola, având în 2019 vânzări de peste 2,2 miliarde de unități. Compania activează într-o zonă geografică extinsă, are operațiuni în 28 de țări, deservind peste 600 milioane de oameni. Coca-Cola HBC oferă o gamă largă de băuturi răcoritoare, printre care băuturi carbogazoase, sucuri, apă, energizante, ceaiuri și cafea. Coca-Cola HBC promovează o dezvoltare durabilă, generând valoare pentru afacerea sa și pentru comunitățile în care este prezentă. În acest sens, compania oferă băuturi răcoritoare care satisfac nevoile diverse ale consumatorilor, încurajând în același timp un mediu de lucru deschis și desfășurându-și activitatea într-un mod responsabil, astfel încât să protejeze mediul înconjurător, contribuind la dezvoltarea socio-economică a comunităților locale. Conform studiului „Impactul socio-economic al Sistemului Coca-Cola în România”, realizat pe baza datelor financiare din 2019, prezența acestui sistem pe piața locală generează o valoare adăugată de 574 milioane de euro, echivalentul a 0,26% din PIB-ul României.

În România, Coca-Cola HBC a fost desemnată cea mai sustenabilă companie pe plan local, pentru al cincilea an consecutiv (2016 – 2020), conform Romania CSR Index, studiu realizat de agenția de consultanță independentă The Azores. Coca-Cola HBC România este liderul industriei de băuturi, fiind cel mai mare exportator din domeniu, cu o pondere de aproximativ 30% din exporturile de băuturi.

Pentru mai multe informaţii legate de companie, vă rugăm să vizitați site-ul www.coca-colahellenic.ro și să ne urmăriți pe LinkedIn și Facebook.

Leave your comment Submit your comments now