fbpx
12 aprilie 2016

Dragi Profesori, acceptați ecoprovocarea săptămânii Școala altfel?

Dacă ești profesor în cadrul unui liceu și vrei să oferi elevilor o oră cu adevărat altfel, te invităm să predai, prin metode non-formale, cel puțin unul dintre atelierele de protecția mediului, puse gratuit la dispoziție pe platforma https://www.ecoprovocarea.ro/resurse-profesori/ Profesorul care va avea cei mai mulți liceeni participanți în cadrul unora dintre atelierele propuse va câștiga două locuri gratuite în tabăra de vară pe care o vom organiza.

Atelierele au durata de o oră și conțin explicații detaliate despre modalitatea de desfășurare (suport de curs) și fișe de lucru sau informații suplimentare. Ele au fost deja testate de către tinerii din Călărași, Sibiu si Zalău timp de două semestre, în cadrul programului „Cluburile ecOprovocarea”, iar feedback-ul lor a fost pozitiv.

Profesorii pot alege să predea unul din cele 18  ateliere educaționale non-formale, care pun accent pe activități în aer liberdescoperire, experimentare, încurajează voluntariatul pentru protejarea naturii și dezvoltarea unor abilități personale ale tinerilor liceeni. Principalele teme educaționale sunt: legătura dintre om și natură, leadership în protecția mediului, reducerea consumului de resurse, reutilizarea și reciclarea, schimbările climatice, amprenta de carbon. Printre metodele educaționale folosite, se regăsesc: vizualizare de filme și discuții dirijate pe baza acestora, joc de paradigmă, treasure hunt, world café, sociometrie, joc de rol, lucrări creative, vânătoarea de deșeuri, „deșeurometru”, analiza stea, cercetare, lucru în echipă ș.a.

Materialele educaționale non-formale, puse gratuit la dispoziția profesorilor, au fost dezvoltate de specialiști în domeniul educației, pentru programul extracurricular “ecOprovocarea”, derulat de Asociația ViitorPlus. În prezent, programul se desfășoară sub forma de cluburi (activități permanente) în 9 licee din 3 județe ale țării, implicând în activitățile sale 25 de cadre didactice cu specializări diferite și aproximativ 150 de elevi din clasele liceale IX – XI. Din dorința de a extinde efectele benefice ale acestui program, a fost făcută publică și pusă la dispoziția tuturor profesorilor interesați toată gama materialelor educaționale dezvoltate și folosite în cluburi. Materialele pot fi descărcate prin simpla înregistrare pe platforma ecOprovocarea, ca Profesor Partener, și astfel pot fi utilizate materialele în activități punctuale ori de cate ori se dorește. Profesorii interesati sa deschidă un club ecOprovocarea la ei în liceu și să desfășoare astfel de activități în mod constant și pe termen lung, sunt rugați să ia legătura cu noi.

Leave your comment Submit your comments now