fbpx
12 decembrie 2018

Plantare de arbori pe timp de secetă cu voluntari curajoși

250 de voluntari au luptat în această toamnă împotriva schimbărilor climatice, prin plantarea a 1.200 de puieți într-o perdea forestieră, în cadrul programului „Adoptă un copac!” al asociației ViitorPlus.

Acțiunile de plantare au avut loc în comuna Chirnogi, jud. Călărași, în vecinătatea DN41, și au reprezentat o etapă din crearea perdelei forestiere de protecție a acestui drum.

De la 200C la 20C în doar o săptămână. Cum au resimțit voluntarii schimbările climatice.

Lipsa precipitațiilor în zona comunei Chirnogi, încă din luna iulie 2018, a afectat drastic solul și au făcut plantările extrem de dificile din cauza durității solului.

În urma discuțiilor cu ingineri silvici și a probelor pe teren, s-a stabilit că puieții pot fi plantați în siguranță, iar voluntarii, angajaţi ai companiilor care susţin programul „Adoptă un copac!”, s-au înarmat cu răbdare și putere de muncă și au reușit plantarea a 1.200 de puieți. Aceștia au făcut parte din companii precum Coca Cola, Metrosystems, TPA Romania, Nomenius, Grecu și Asociații, Mucca Production & Advertising și Lexis, având alături și elevi înscriși în proiectul Ecoprovocarea.

Diferențele mari de temperatură au făcut experiența din cele 4 zile de plantare foarte diferită. Deși în cadrul primei plantări condițiile au fost extrem de favorabile, cu temperaturi de 200C și persoane plantând în tricou, cu doar 7 zile mai târziu, când a avut loc a doua acțiune de plantare, voluntarii s-au confruntat cu zăpadă, vânt și temperaturi de 20C.

Dar acest lucru nu i-a împiedicat să se bucure de experiență, una dintre participante declarând că „mi s-a părut super faptul că am putut să fac eu propriile găuri și să țin pomișorul cu mâna mea și să pun pământul tot cu mâna mea. Și ce m-a impresionat a fost faptul că reprezentanții voștri erau acolo plini de energie și zâmbitori, deși erau doar 2 grade – foarte frig. Am apreciat asta.”

Efectele schimbărilor climatice și soluții

Seceta, temperaturile nefirești pentru un anumit sezon și fluctuații mari de temperatură în perioade scurte de timp se încadrează în categoria fenomenelor meteorologice extreme, o consecință a schimbărilor climatice. Toate acestea și-au făcut simțită puternic prezența în cele 2 zile de împădurire organizate de noi în această toamnă.

Printre soluțiile necesare limitării efectelor schimbărilor climatice se numără plantarea de arbori, perdele forestiere și păduri, acestea având un rol important în captarea dioxidului de carbon și reglarea microclimatului unei zone.

Fenomenul degradării mediului este din nefericire unul extrem de vizibil și periculos, afectând, înainte de toate, modul de viață al fiecărui locuitor al acestei planete. Însă luând exemplul acestor voluntari, care și-au dedicat o parte din timpul lor unei acțiuni de mediu, și au ieșit din zona de confort, înfruntând condiții mai puțin plăcute, putem să contribuim la limitarea fenomenelor generate de schimbările climatice.

––

Programul „Adoptă un copac!” al asociației ViitorPlus este un proiect care ajută la creșterea suprafeței împădurite din România.  Atragem fonduri din mediul privat (firme și persoane fizice) pentru a planta păduri noi, care altfel nu ar exista. Sub umbrela ViitorPlus, din 2007 până în prezent, peste 11.750 de voluntari au ajutat la înființarea a 67 de hectare de pădure.

Companiile care doresc să participe cu voluntari la plantările din primăvara anului 2019, o pot contacta pe colega noastra Andreea Croitoru, noul manager al programului „Adoptă un copac!” la adoptauncopac@viitorplus.ro. Andreea lucrează în cadrul asociației ViitorPlus de 1 an și jumătate, și începând cu luna decembrie 2018 ea va coordona toate activitățile programului nostru de împădurire.

Leave your comment Submit your comments now