fbpx

Recicleta aduce energia verde

O scară de bloc de pe strada Luntrei, din sectorul 2, București, susține parțial consumul de energie electrică prin intermediul a 10 panouri solare. Panourile solare au fost instalate în luna februarie în scara de bloc câștigătoare a concursului Reciclează hârtia și poți câștiga bani pentru tine și pentru scara ta, organizat de Recicleta și susținut de Kaufland România. 

În ianuarie 2022, Recicleta a lansat concursul Reciclează hârtia și poți câștiga bani pentru tine și pentru scara ta, la care au participat cele 600 de scări înscrise gratuit în program. 

Pe parcursul a trei luni, au fost premiate 12 scări de bloc, desemnate prin tragere la sorți, iar scara care a colectat cea mai multă hârtie pentru reciclat a primit premiul cel mare, în valoare de 25.000 de lei. Locatarii au participat la un eveniment de facilitare comunitară organizat de Recicleta, care a cuprins discuții despre reciclare și orientare în privința utilizării premiului obținut.

Câștigătorii premiului cel mare au ales să folosească banii pentru instalarea de panouri solare, care sunt în beneficiul tuturor locuitorilor scării.

Energia obținută prin intermediul panourilor solare  susține consumul general de curent electric, creat de lift și iluminat pe scara blocului,  a detaliat Costin Buturoagă, președintele Asociației scării de bloc 

Ne bucurăm să vedem cum roadele muncii noastre sunt reflectate în comunitatea sectorului 2 și cum alături de cetățeni responsabili putem duce mai departe colectarea corectă a materialelor din hârtie. Implicarea beneficiarilor în activități educaționale va avea efect pe termen lung în comunitate, iar colectarea corectă, pe fracții, va fi mai ușor de înțeles și de implementat. Instalarea panourilor solare pe terasa scării câștigătoare reprezintă o etapă importantă pentru beneficiari, costurile comune cu energia electrică fiind ameliorate de către energia verde. Dorim să mulțumim comunități sectorului 2 pentru implicarea de care au dat dovadă în procesul de colectare corectă a hârtiei din cele 600 de scări de bloc.  – a menționat Florin Cristian Cîrnaru, manager de proiect Recicleta. 

Pentru noi, la Kaufland România, grija față de mediu este o prioritate și investim anual în proiecte ecologice, iar Recicleta are avantajul de a combina două domenii, educația și grija față de mediu. Ne bucurăm foarte mult că am putut face posibilă adăugarea școlilor pe lângă scări de bloc în program. Avem acum 30 de școli și 600 de scări de bloc, cu zeci de mii de beneficiari. –  a declarat Bogdana Popa, responsabil comunicare CSR Kaufland România. 

Campania desfășurată în sectorul 2 a cuprins și întâlniri cu o parte din administratorii și președinții de bloc de la blocurile înscrise în program, cu care echipa Recicleta a discutat despre soluții pentru colectare separată și reciclare în comunitatea sectorului 2. În cele 12 săptămâni de concurs, Recicleta a colectat 14.500 kg de hârtie, iar scara câștigătoare a contribuit cu 407 kg.  

Recicleta este o inițiativă de economie socială care oferă servicii de colectare separată pentru companii din București și care a oferit colectare gratuită pentru 600 de scări de bloc și 30 de școli din capitală, cu sprijinul Kaufland România, timp de 7 ani. De la startul programului și până în 2023, peste 1 milion de kg de deșeuri reciclabile (în special hârtie) au fost colectate și trimise la reciclare folosind mijloace de transport prietenoase cu mediul (cargo-triciclete electrice și mașină electrică). 

Prin inițiativele sale în comunitate, programul Recicleta a încurajat colectarea separată în rândul locuitorilor sectorului 2, a ajutat la transformarea comportamentelor pe termen lung ale acestora și a consolidat comportamentele eco-conștiente și educația de mediu.