fbpx

Salvați Cascada Bigăr!

Dacă și tu crezi că merită salvată cascada Bigăr, semnează petiția aici.

Pentru a te ține la curent cu noutățile din demersul nostru de a convinge autoritățile să se implice, abonează-te la newsletter-ul nostru.

La câteva zile după prăbușirea cascadei Bigăr, am depus scrisori deschise către toate autoritățile care ar putea să se implice pentru refacerea ecologică a cascadei. Le-am cerut realizarea studiilor preliminare și a unor propuneri tehnice, apoi implementarea proiectului.

Un model al scrisorii deschise trimise îl găsiți aici, a fost trimis către: Ministerul Mediului, Ministerul Turismului, administrația Parcului Cheile Nerei-Beușnița, ANANP, Garda Națională de Mediu, Prefectura Caraș-Severin, Consiliul Județean Caraș-Severin.

Un scurt istoric al faimei cascadei Bigăr:

Cascada Bigăr e mai mult decât o simplă „stâncă” prăbușită. A devenit faimoasă prin publicarea unor fotografii în reviste internaționale, pentru că a fost calificată drept spectaculoasă.

Faima ei atrage atenția asupra întregii zone a Banatului Montan, o zonă cu multe atracții similare.

Proiectul Think Bigăr de amenajare ecoturistică:

Acum 7 ani, când ne-am apucat noi de reamenajarea zonei de vizitare a cascadei, turiștii au venit, deși era foarte periculos pentru ei să se apropie. După finalizarea amenajării, numărul turiștilor s-a dublat.

Localnicii au dezvoltat mici afaceri locale asociate turismului. O alternativă la exploatarea resurselor naturale din zonă, precum tăierile de lemne.

Noi credem că merită măcar încercat să analizăm soluțiile tehnice posibile pentru a reface acel loc special. Cascada Bigăr se afla într-o zonă de protecție integrală. Conform OUG 57/2007, art.22, alineatul 6 f, se poate interveni într-un asemenea loc “în scopul reconstrucției ecologice a ecosistemelor naturale și al reabilitării unor ecosisteme necorespunzătoare sau degradate, cu avizul Administrației Ariei Naturale Protejate, în baza hotărârii Consiliului Știintific, și aprobate de către autoritatea publică centrală pentru protecția mediului și pădurilor.”

Din discuțiile preliminare pe care le-am purtat cu mai mulți experți în domeniu, părerile sunt împărțite dacă există sau nu soluții tehnice fezabile pentru o astfel de intervenție. Orice soluție propusă ar trebui să aibă la bază analize serioase – studii geotehnice, determinarea compoziției, densității, volumului și greutatii bucății de stâncă desprinse, măsurători topografice etc.

Dacă vreți să vă implicați, ne puteți scrie la adresa viitorplus@viitorplus.ro.