fbpx

EcoInteractiv

EcoInteractiv este un proiect de educație non-formală dedicat protecției mediului, dezvoltat de Viitor Plus și finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu.

Proiectul aduce educația de mediu mai aproape de elevii de gimnaziu și liceu, prin activități dinamice și materiale ușor de înțeles.

Prin 12 lecții interactive, jocuri educative și 2 videoclipuri explicative, peste 600 de elevi ai liceelor partenere din clasele V–XI descoperă soluții sustenabile și învață cum să acționeze responsabil pentru a proteja planeta.  Scopul EcoInteractiv este creșterea nivelului de conștientizare și dezvoltarea unei gândiri critice bazate pe relații cauză-efect.

PARTENERI / ȘCOLILE ÎNSCRISE ÎN PROIECT

CNCV
Colegiul Național “Cantemir Vodă”, București
Ita Wegman
Liceul Teoretic Bilingv “Ita Wegman”, București

MATERIALE EDUCAȚIONALE DEZVOLTATE ÎN CADRUL PROIECTULUI

12 lecții interactive care abordează teme ecologice esențiale

Carduri educative care transformă învățarea într-o experiență atractivă

2 resurse video special concepute pentru elevii din clasele V-XII

Materialele educaționale îi ajută pe elevi să înțeleagă mai bine problemele de mediu și, mai important, să găsească soluții. Pe lângă identificarea cauzelor reale ale crizei climatice sau ale poluării, elevii sunt provocați  să gândească critic, să analizeze în profunzime efectele acțiunilor umane și să propună alternative sustenabile. Astfel, aceștia nu doar învață despre impactul asupra mediului, ci sunt încurajați să devină parte din schimbare.

TEMELE ABORDATE

Temele abordate în cadrul celor 12 planuri de lecție sunt grupate în jurul a două teme principale și una transversală, structurate astfel:

Schimbările climatice

Economia circulară

Temă transversală

CARDURI EDUCATIVE

Au fost dezvoltate două seturi de carduri educaționale, câte unul pentru fiecare dintre cele două tematici principale: schimbările climatice și economia circulară. Fiecare set include cele mai importante concepte prezentate în cadrul lecțiilor și videoclipurilor educaționale asociate. Cardurile sunt concepute pentru a susține activități de tip mind map, care le permit elevilor să aprofundeze informațiile parcurse și să înțeleagă mai bine relațiile de tip cauză-efect dintre diferitele fenomene și concepte.

Structura fiecărui card este următoarea:

VIDEOCLIPURI EXPLICATIVE

Au fost create două videoclipuri educaționale lungi de minim 20 de minute, pentru fiecare dintre tematicile abordate – Schimbările climatice, Economia circulară. Acestea includ fiecare şi tematica transversală privind drepturile și obligațiile de mediu in contextul tematicii principale. Fiecare videoclip este structurat astfel încât să urmeze logic temele și subtemele abordate în lecții, asigurând coerență între materialele vizuale și cele scrise.

Acest trailer oferă o privire de ansamblu asupra lecțiilor interactive deja testate în școli:

Pe parcursul lecțiilor, elevii au descoperit o mulțime de informații noi, semn că materialele și-au atins scopul. Le-a plăcut în mod special să lucreze în echipă, iar clipurile video și activitățile cu carduri educative i-au entuziasmat. La final, au înțeles un mesaj esențial: că prin gesturi mici putem avea un impact mare și că, fiind colegi de planetă, e important să trăim în armonie unii cu alții și cu natura.

Ileana Cristache, profesoară la Liceul Teoretic Bilingv ”Ita Wegman„

Am avut parte de organizarea cartonașelor și de clipulețe foarte amuzante și informative. Mi-a plăcut că am aflat multe lucruri noi, de exemplu, cât de mult rău îi putem face planetei fără să ne dăm seama și câte lucruri sunt irosite.

Am învățat că dacă doar am schimba modul în care facem lucrurile, planeta ne-ar mulțumi

Natalia Matei, elevă în clasa a VI-a la Liceul Teoretic Bilingv ”Ita Wegman„

EcoInteractiv aduce educația de mediu mai aproape de tineri, contribuind la formarea unei generații capabile să protejeze natura și să construiască un viitor mai verde.

Acest proiect este dezvoltat de Viitor Plus și finanţat din Fondul pentru mediu în cadrul Programului vizând educaţia şi conştientizarea publicului privind protecţia mediului.

Untitled design (7)