fbpx

100 fapte de sustenabilitate

Dragi parteneri,

Voi cum vă doriți să fie viitorul?

Și noi la fel: cu oameni dragi alături, impliniți, sănătoși, fericiți, în armonie. Ca oamenii să fie așa, este nevoie ca și natura din jurul lor sa fie așa: clima în echilibru și fără evenimente extreme, pădurile  și biodiversitatea abundente, oceanele și câmpurile fără plastic, aerul și apa curate… iar noi toți să fim implicați în acest demers.

Cu gândurile acestea, acum 13 ani alegeam numele de ViitorPlus pentru asociația noastră. Și de atunci, gândurile despre un viitor mai bun ne-au ghidat faptele prezentului.

Îți mulțumim că și tu ai crezut în acest viitor, alături de noi. La 100 de ani de România, noi enumerăm 100 de fapte de sustenabilitate care au transformat viitorul visat într-un prezent mai bun, cu ajutorul tău.

Drumul continuă mai departe, în fiecare zi e nevoie de noi fapte, realizate cu implicare și curaj.

Fii alături de noi în continuare pentru încă o sută de fapte de sustenabilitate. Direcționează către ViitorPlus 20% din impozitul pe profit al companiei tale! 

  1. Peste 500 de tone de materiale reciclabile au fost salvate de la groapa de gunoi, în București, cu RECICLETA.
  2. Prima primărie din România care a adoptat modelul RECICLETA de colectare reciclabile cu cargo-triciclete a fost cea din Alba-Iulia, sperăm să mai urmeze și altele. 🙂
  3. Am cusut în Atelierul de Pânză peste 200.000 de sacoșe reutilizabile, care au înlocuit milioane de pungi de plastic.
  4. În Atelierul de Pânză, 1 din 3 angajați este o persoana cu dizabilități care beneficiază de un loc de muncă demn și valorizant.
  5. 12.000 de voluntari au plantat cu dragoste puieți  în păduri noi, care altfel nu ar exista acum – așa se Adoptă un copac!
  6. Fiecare pădure nou înființată în “Adoptă un copac!” a avut la bază un proiect tehnic realizat de ingineri silvici, pentru a asigura diversitatea speciilor și viabilitatea pădurii pe termen lung.
  7. 23.000 de elevi și profesori din toată țara au învățat despre ei și despre mediu, prin voluntariat, în ecOprovocarea
  8. Roxana Ș. era în clasa a IX-a când a intrat în programul ecOprovocarea. A facut voluntariat un an de zile și a învățat despre mediu. Apoi, și-a ales facultatea de Stiința Mediului și a făcut propriile ei proiecte în domeniu.
  9. Pentru prima dată în România, poți căuta cel mai apropiat punct de colectare a deșeurilor, indiferent de materialul reciclabil pe www.hartareciclarii.ro .
  10. Cascada Bigăr primește acum în siguranță peste 100.000 de turiști anual, după amenajarea eco-turistică derulată acolo de ViitorPlus timp de 3 ani de zile.
  11. 30 de colectoare solare încălzesc apa pentru copii defavorizați în mai multe centre din țară, cu ajutorul proiectului Regenesys.
  12. Institutul Băncii Europene de Investiții a premiat RECICLETA în 2013 ca fiind cel mai bun și inovativ proiect de mediu la nivel european.
  13. “Cea mai tare tabăra” este numele ales de participanți pentru grupul lor de Facebook. Au participat în tradiționala Tabără de Leadership pentru mediu din ecOprovocarea J
  14. Mai multe clădiri de birouri din București au implementate sisteme funcționale de colectare selectivă în care au implicat, motivat și educat angajații prin consultanța oferită de ViitorPlus în Biroul Eco.
  15. Ambasada SUA în România a premiat în anul 2015 antreprenoriatul dezvoltat de Atelierul de Pânză.
  16. Prima pădure plantată, dezvoltată și ajunsă la maturitate sub umbrela ViitorPlus se află pe partea dreaptă a autostrăzii Soarelui, la km 86, în comuna Dragoș Vodă, o puteți admira oricând mergeți la mare J
  17. Profesorii din toată țara pot să descarce gratuit de pe www.ecoprovocarea.ro materiale educaționale non-formale pe teme de mediu, dezvoltate cu sprijinul financiar al partenerului care a inițiat proiectul, TenarisSilcotub.
  18. În primul team-building cu echipa ViitorPlus, am învățat despre provocările de sustenabilitate și bogățiile cultural-istorice ale Sighișoarei. Avem o tradiție în a organiza team-building-urile în comunitățile proiectelor noastre sau ale altor asociații partenere de la care să învățăm ceva.
  19. Angajații de la Metrosystems România, ne ajută să salvăm mediul de două ori: colectează separat deșeurile pentru reciclare iar contravaloarea materialelor este direcționată către împăduriri. Fiecare 15kg de hârtie trimisă la reciclare dau naștere unui puiet în Adoptă un copac!
  20. Regizorul Alexandru Maftei ne-a ajutat să realizăm un film de prezentare pentru RECICLETA care explică frumos conceptul proiectului https://www.youtube.com/watch?v=u21omMc5V8A&t=6s
  21. În 2010, cu implicarea GSK România și a 300 de angajați din rândul ei, am amenajat grădina de 10 hectare a Spitalului de ortopedie din Eforie Sud, unde sunt tratați peste 6000 de pacienți anual.
  22. Mii de obiecte uzate, dar încă folositoare, nu au mai fost aruncate de posesorii lor la groapa de gunoi, ci au ajuns să bucure alte persoane care poate nu și le permiteau – asta se întâmplă în târgurile de economie circulară din ecOprovocarea realizate în fiecare an de elevi.
  23. Am învățat mult despre antreprenoriat social și modele de business aplicate pentru ONG-uri de la Nesst, sau programele Fundației Erste și ale Băncii Europeane de investiții .
  24. Din anul 2016, ne concentrăm pe realizarea de perdele forestiere în proiectul “Adoptă un copac!”, care să protejeze căile de comunicație și terenurile agricole, din zone afectate de evenimente meteo extreme. Primele 11 hectare le găsiți la Chirnogi și Roseți, în județul Călărași.
  25. Majoritatea angajaților și voluntarilor ViitorPlus folosesc bicicletele sau transportul public pentru deplasări, mașinile fiind folosite doar pentru activități necesare de curierat, transport marfă sau situații excepționale .
  26.  Pentru rezultatele obținute, proiectul ecOprovocarea primește în 2014 premiul Energy Globe România pentru educația de mediu desfășurată.
  27. TedX București s-a mândrit cu sacoșele pentru conferința personalizate și livrate prompt de Atelierul de Pânză, pentru că astfel, investiția lor s-a întors în comunitatea pe care o deservesc.
  28. În 2018, am fost invitați de UN Women să prezentăm întreprinderile noastre sociale în Albania, la o conferința organizată de UN și guvernul albanez pentru dezvoltarea acestui domeniu la nivel national.
  29. Firmele din sectorul 1 și centrul Bucureștiul nu se mai tem că deșeurile separate de ei ajung la groapa de gunoi sau că nu au loc unde să le strângă – RECICLETA le oferă servicii prompte de colectare.
  30. Investim în dezvoltarea personală și profesională a angajaților și voluntarilor noștri cu ajutorul specialiștilor – Human Invest, Valoria, Serendino.
  31. Proiectul de amenajare eco-turistică de la Cascada Bigăr este unul din cele mai bune exemple de succes al parteneriatelor publice-private: am implicat Primăria comunei Bozovici, Administrația Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița, alte instituții publice necesare avizării tehnice a proiectului, finanțatori privați – Coca-Cola HBC Româniacare a inițiat proiectul și CONA, pe lângă copiii din școlile locale, angajații partenerilor, presă și furnizori diferiți.
  32. Suntem membri în RISE România – rețeaua întreprinderilor sociale și de inserție, pentru a fi reprezentați în cadrul mai multor dezbateri publice pentru obținerea unor fonduri europene, pentru lupta împotriva sărăciei și pentru Legea Economiei Sociale.
  33. Dacă treceți vara prin căminele din Grozăvești sau curtea Facultății de drept din București, puteți să mâncați câteva cireșe din pomii plantați acolo cu angajații ING asigurări în 2010.
  34. Împăduririle din ViitorPlus au fost prima cauză de mediu adoptată de Maratonul Internațional București, alături de care am fost de la primele ediții atât cu ajutor în organizare cât și în promovarea unui stil de viață sănătos și susținerea protecției mediului.
  35. RECICLETA a fost unul din cele 3 proiecte alese din România pentru un program de consultanță pro-bono oferit de FEDEX USA timp de o lună prin intermediul unui grup de angajați din top managementul lor.
  36. Cel mai tânăr participant la o acțiune de voluntariat la plantări: 2 ani. Cel mai vârstnic: 82 de ani. Sper că tu nu ai nicio scuză.
  37. Valorile care ne ghidează în ViitorPlus: integritate, transparență, exemplul propriu, consultare cu factorii interesați, abordare personalizată, practică și pe termen lung, replicabilitate, promovarea unei vieți echilibrate și armonioase.
  38.  În fiecare vară, vizitatorii de la Street Delivery din București se bucură de sacoșele făcute cu drag în Atelierul de Pânză și stau de vorbă cu voluntarii noștri despre proiectele organizației.
  39. Încurajăm reducerea deșeurilor la sediul nostru prin folosirea unui filtru de apă, a tacâmurilor reutilizabile, a recipientelor reutilizabile pentru transportul mâncării de acasă sau de la cantine, amplasarea de cutii de colectare separată pentru hârtie, plastic, sticlă, DEEE-uri, donația de mâncare, cutia cu ciorne, programul strict de încălzire a caloriferelor ca să evităm risipa.
  40. ING Bank e una din zecile de companii care aleg în fiecare an să ofere angajaților lor oportunitatea de team-building în folosul comunității prin participarea la plantări. Hărnicia lor e răsplătită cu un delicios prânz câmpenesc.
  41. 40 de ore fără somn și 130 de kilometri alergați pe Munții Făgăraș și Piatra Craiului a fost efortul extrem realizat de Adrian Ber pentru a ne susține proiectul “Adoptă un copac!”. Se poate așa, sau cu o simplă donație pe https://www.viitorplus.ro/donează  🙂
  42. În Atelierul de Pânză producem genți, ghiozdane, sacoșe și alte produse super drăguțe și utile, din deșeuri textile (de la IKEA) care așa, primesc o nouă viață.
  43. 400 de voluntari au curățat de gunoaie Valea Teleajenului: 1.100 de saci într-o zi din 2011, cu sprijinul Engie. Dar integrat într-un proiect amplu, care a presupus educație în școlile din zonă, discuții cu turiștii, amplasarea de pubele de colectare, implicarea Primăriei.
  44. Am învățat despre avantajele alimentației slow food și vegetarianismului de la asociațiile Prietenii Pământului și Amurtel.
  45. Unul din locurile noastre preferate din țară este la Cheia, unde desfășurăm tabără de leadership de mediu cu elevii premianți din ecOprovocarea – înconjurați de munți, rezervații naturale, un aer super oxigenat și curat, ne dăm seamă de ce e important să depunem atâtea eforturi în a păstra resursele date de natură.
  46. Prima perdea forestieră la care am lucrat a fost în Parcul Industrial Ploiești, pentru a reduce poluarea atmosferică și fonică din jur și a îmbunătăți microclimatul.
  47. În primul an de activități, ViitorPlus a reușit să atragă și să investească în proiecte de sustenabilitate 25.000 de lei. Zece ani mai târziu, am ajuns la 1.900.000 lei.
  48. Zeci de mii de familii din sectorul 2, București găsesc în scara blocului o cutie prietenoasă de la RECICLETA care le preia sigur deșeurile de hârtie pentru reciclare, grație susținerii de durată a Kaufland România.
  49. Mii de elevi implicați în ecOprovocarea au ieșit pe străzi, la marșuri pentru protecția mediului în Zalău și Călărași. Și le-au cerut autorităților să ia măsuri. Ba chiar au făcut propuneri legislative pentru Primării.
  50. Am făcut economie de resurse împărțind mulți ani sediul nostru cu prietenii noștri de la Școala de Valori. Ne place tare mult ce fac ei în domeniul educației tinerilor. Chiar le-am “împrumutat” Președintele pentru sfaturi în consiliul nostru director.
  51. Am făcut economie de resurse împărțind mulți ani sediul nostru cu prietenii noștri de la Școala de Valori. Ne place tare mult ce fac ei în domeniul educației tinerilor. Chiar le-am “împrumutat” Președintele pentru sfaturi în consiliul nostru director.
  52. 2 trupe de muzică și bune și sufletiste, ne-au ajutat să strângem fonduri pentru împăduriri prin concerte minunante: Jukebox și Hi-Q.
  53. Sute de voluntari ne-au dat o mână de ajutor în acești ani la organizarea proiectelor ViitorPlus. Iată ce spune unul dintre ei: “Am ajuns în ViitorPlus într-o perioadă de cumpănă, în care nu știam ce vreau de la viața mea. Am întâlnit în cadrul organizației un spațiu de acceptare, un spațiu cald, prietenos, unde tot ce am putut face a fost să cresc frumos ca om în primul rând, și apoi ca un mic învățăcel. Am întâlnit oameni pasionați, entuziasmați, am lucrat împreună, am râs mult și ne-am bucurat de reușita proiectelor frumoase din organizație. Voluntariatul pentru mine în ViitorPlus a fost deschizător de drum, de minte, de viziune asupra vieții, mi-a oferit o mai bună cunoaștere de sine, o mai mare încredere în forțele proprii și curaj de a face lucrurile pe care mi le doresc să se întâmple. Mulțumesc tuturor!” (Geanina Balea).
  54. În anul 2013, am participat la proiectul european Do the right mix prin care am promovat alternativele sustenabile de transport la nivelul unui oraș.
  55. Foști ecoambasadori în cadrul proiectului ecOprovocarea a inițiat proiectul “Sălaj – Soul Food”, un târg de produse locale, o inițiativă pentru susținerea consumului de resurse din comunitate.
  56. 140 de angajați din grupul Porsche România au petrecut un eveniment corporatist propriu, Ziua 0 emisii, construind colectoare solare în beneficiul comunității cu ajutorul ViitorPlus.
  57. Toate materialele printate folosite de ViitorPlus (cărți de vizită, rapoarte, documente externe etc) sunt realizate pe hârtie reciclată de la înființarea organizației.
  58. În anul 2007, vizităm un teren degradat și părăsit din comuna Vâlcelele, Călărași. Acolo am înființat prima pădure “Adoptă un copac!”. Câțiva ani mai târziu, la o altă vizită, ne bucuram de iepuri, căprioare, păsări și alte vietăți care acum își găsiseră casa în pădurea crescută frumos.
  59. Primele cargo-triciclete aduse în România au fost în RECICLETA și oferă permanent un exemplu inovativ de transport nepoluant pentru circulația mărfurilor într-un oraș.
  60. Evenimentul de engagement pentru angajații RBS Bank din 2011, a fost organizat cu ajutorul ViitorPlus în jurul sărbătoririi Zilei Mediului – peste 200 de persoane au fost implicate în activități distractive, dar și educative.
  61. În gama de produse din Atelierul de Pânză avem modele de sacoșe din bumbac care se pliază foarte ușor și devin compacte sau săculeți de dimensiuni diferite, alternative excelente, reutilizabile și mai puțin poluante decât pungile de plastic de unică folosință folosite la cumpărături.
  62. Multe evenimente externe le organizăm la Impact Hub, pentru că ne plac mult spațiile lor și felul în care susțin inovația și antreprenoriatul.
  63. Ca pădurile noastre să se dezvolte armonios, ne asigurăm în fiecare an că sunt realizate lucrări de îngrijire (prașilă) și facem completări, proces care durează între 4 și 7 ani, în funcție de speciile plantate.
  64. În Tabără de Leadership pentru mediu ecOprovocarea din 2018, participanții au ales obiectivul global de sustenabiliatate pe care îl consideră cel mai relevant pentru România – “Pace, justiție și instituții puternice”.
  65. Serviciul de cusut din IKEA Băneasa este oferit de angajații Atelierului de Pânză, din noiembrie 2018.
  66. În 2008, când rata de reciclare în România era în jur de 1% iar punctele de colectare aproape inexistente, noi organizăm evenimente în Herăstrău de conștientizare a populației și colectare directă de la aceasta – strângeam câteva tone într-o zi de la oamenii care veneau în parc la o plimbare cu sacoșica de reciclabile după ei.
  67. Pe website-ul Harta Reciclării, îți poți calcula emisiile de carbon salvate și contribuția la combaterea schimbărilor climatice, atunci când reciclezi.
  68. Am dat o mână de ajutor în proiectul Școli verzi inițiat de Greenitiative și WWF în care s-au dezvoltat manuale pentru elevii de gimnaziu care vor să învețe despre ecologie într-un mod plăcut.
  69. Din prima noastră generație de voluntari, recrutați de pe băncile facultății de Eonomia Mediului de la ASE, am făcut prima angajare cu carte de muncă în 2008 – Veronica Andronache. Ea a pus bazele proiectului RECICLETA și a avut o contribuție însemnată la dezvoltarea organizației. În prezent, se ocupă de sustenabilitate la sediul Băncii Centrale Europene din Frankfurt.
  70. Harta Reciclării a fost selectată în urma unui proces de consultare cu actori diferiți ca fiind cel mai important proiect de implementat la nivelul Bucureștiului pentru conștientizarea populației cu privire la colectarea selectivă. În anul 2019, va fi lansată versiunea îmbunătățită a instrumentului online educativ și participativ.
  71. Adulții și copiii se bucură mult când au ocazia să fie creativi – cu pensule, șabloane și vopsea specială de textile, participanții în atelierele noastre de pictură pe sacoșele s-au relaxat făcând obiecte unicat.
  72. 1.300 de elevi din Valea Doftanei au luat parte în 2011 la activități educaționale despre deșeuri, s-au implicat în educarea turiștilor și s-au alăturat voluntarilor corporate care au scos peste 6 tone de gunoaie din albia râului. Proiectul finanțat de Alstom a susținut și instalarea de pubele de colectare din zonă.
  73. Cel mai frumos drum din România, Transfagarasanul, s-a bucurat mulți ani de pașii alergătorilor de ultramaraton care au susținut împăduririle prin efortul lor.
  74. Atelierul de Pânză a derulat în toamnă anului 2016 proiectul Re-Creația, destinat sectorului creativ de artiști și designeri de produs, finanțat de Ministerul Culturii.
  75. Donăm echipamentele noastre electrice și electronice uzate către asociația nostră parteneră, Ateliere fără frontiere și îndrumăm oricare altă organizație să facă la fel: va susține astfel și reciclarea dar și reinserția socio-profesională a persoanelor din grupuri foarte vulnerabile.
  76. Angajații Dr. Reddys ne susțin de peste 6 ani proiectul de împădurire “Adoptă un copac!”, în fiecare lună, cu donații salariale care apoi sunt dublate de companie. Creștem astfel mii de puieți în fiecare an cu costul unei pizza sau unei beri, “deturnat” și adunat de la fiecare în parte pentru o faptă verde 🙂
  77. În 2015, realizam împreună cu EY România un studiu cu privire la impactul utilizării facilității fiscale oferite companiilor dacă achiziționează produse și servicii de la unități protejate, cum este și Atelierul de Pânză. În septembrie 2017 guvernul anula aceste facilități și peste 2.000 de persoane cu dizabilități au ajuns pe drumuri, în timp ce la bugetul de stat s-au colectat peste 400 de milioane de euro într-un an din penalitatea aplicată companiilor care nu fac astfel de angajări.
  78. “Șantier de Solidaritate” a fost un proiect realizat în parteneriat cu asociația Ateliere fără frontiere în localitatea 2 Mai-Constanța, în incinta Taberei de copii (una din cele două tabere de stat funcționale de pe litoralul românesc), punând accent pe valorile comunitătii și a avut ca obiective: renovarea și amenajarea taberei (sala de mese, scena de spectacol, spațiile verzi, spațiile de joacă, curățarea plajei din stațiune) și organizarea de activități culturale și de mediu.
  79. Liceenii premiați din ecOprovocarea au dezvoltat în tabără două ghiduri educaționale pentru tineri legate de protecția mediului și un stil de viață sănătos.
  80. Multe din activitățile organizației cu sediul în București sunt coordonate de angajați cu domiciliul aflat în toate zările: Irlanda, Călărași, Sibiu, Zalău, tehnologia și instrumentele de lucru remote făcând minuni, alături de pasiunea lor de a face lucrurile să meargă chiar și de la distanță.
  81. Am susținut inițiative de protecția mediului în legislație și în relație cu instituțiile statului prin participarea în Coaliția pentru mediu și Platforma pentru București.
  82. În anul 2017 am pregătit echipa de facilitatori care a organizat sesiunile educaționale pe sustenabilitate din Conferința Națională a Cercetașilor cu 1.800 de participanți.
  83. Tineri artiști români își transmit mesajele de suflet prin arta și grafica imprimată pe sacoșele produse în Atelierul de pânză, iar o parte din vânzări le sunt destinate pentru a-i susține.
  84. Am jurizat cele mai bune filme documentare despre mediu în festivalul Pelicam.
  85. În 2008, am mobilizat peste 30 de ONGuri în procesul de consultare publică legat de revizuirea Strategiei Naționale pentru dezvoltare durabilă, coagulând un punct de vedere comun cu lucruri de îmbunătățit în proces și conținut.
  86. DHL este una din companiile care și-a utilizat operațiunile de business în folosul comunității și al mediului: mașinile care livrau colete, ridicau materiale reciclabile de la clienți în spațiile rămase goale în mașini. Iar sumele din valorificarea deșeurilor au fost investite în proiectul nostru de împădurire.
  87. Florin Stanciu, un om obișnuit- mecanic auto, a susținut și promovat împăduririle și proiectul nostru alergând 5 maratoane într-o singură zi!
  88. Primul nostru Raport Anual a fost ales ca cel mai bun raport în cadrul competiției organizate de Forumul Donatorilor din România.
  89. Am prezentat proiectele ViitorPlus în atelierele dedicate inovației pentru angajații din Societé Generale European Business Services.
  90. “Marea căpăceală” este jocul cu dopuri de la sticlele PET, care se pot combina în diverse forme și culori, un joc foarte apreciat de copiii mici la toate evenimentele stradale la care am participat și prin care îi învățăm despre importanța reciclării.
  91. Top managementul companiei TenarisSilcotub a participat la un teambuilding special de 2 zile organizat de ViitorPlus, dedicat implicării în comunitate și protecției mediului.
  92. Turul sustenabilității a fost unul din primele proiecte ViitorPlus în care am realizat “educație mobilă”: participanții au primit un țur ghidat al Bucureștiului mergând cu autocarul în zonele mai puțin cunoscute, care au legătură cu mediul – groapa de gunoi de la Glina, locul de deversare în Dâmbovița al apelor uzate, Parcul Văcărești, atelierele sociale, instalațiile solare din Politehnica etc.
  93. În comunitățile rurale unde plantăm, ne implicăm în fiecare an în educația copiilor din zonă – de la concursuri de pictură, voluntariat, cursuri despre reciclare. E important să creștem viitori adulți responsabili odată cu pădurile.
  94. Prima persoană care ne-a ajutat să ne organizăm la capitolul Resurse umane în ViitorPlus a fost o voluntară din Italia, Monia Martini, care venise într-un schimb de experiență de câteva luni în România. S-a îndrăgostit iremediabil aici, de noi, de țara, de sustenabilitate și aici a rămas de atunci.
  95. Proiectele noastre au fost prezentate și au inspirat studenți din asociațiile Advice, AIESEC, Universitatea Alternativă și multe altele.
  96. Gală Societății Civile este locul unde au fost premiate cele mai multe proiecte ViitorPlus – 4 până în prezent.
  97. Am fost, probabil, prima organizație din România care a adus pe agenda publică tema construcțiilor ecologice, încă din 2007, prin organizarea unei conferințe pentru actori în domeniu.
  98. Am sprijint proiectul Guerilla Verde care și-a propus ca, prin intermediul filmelor, să inspire tinerilor o atitudine prietenoasă față de mediu și să îi apropie de acțiunile eco în desfășurare din segmentele privat, public și ONG, prin voluntariat sau inițiative proprii.
  99. Câțiva actori din mediul economic susțin constant activitățile sustenabile ale organizației – serviciile legale de la Nomenius/Grecu lawyers, mașinile închiriate de la Autonom rent a car, serviciile de personal de la Professional.
  100. Zeci de voluntari și angajați și-au dedicat timpul liber sau viață profesională idealurilor de sustenabilitate ale ViitorPlus. Lor și tuturor partenerilor care transformă vise în realitate le mulțumim.