box_top
dots
arrow
dots
arrow
dots
arrow
dots
ONG
arrow
dots
dots
arrow
dots
dots
dots
box_bottomViitorPlus on the net

facebook
box_bottom

 
box_top
Despre noi

Istoric

 
Istoric
Echipa
Ce ne propunem
Alte informatii utile info

 

In 2006 lua fiinta asociatia ViitorPlus, din dorinta de a contribui la solutiile pentru o societate care se dezvolta sustenabil, in armonie cu natura si cu oamenii.

Am cautat domeniile cele mai arzatoare si relevante pentru Romania si ne-am propus sa venim cu concepte inovatoare, cu solutii practice, multidisciplinare si bune pe termen lung.

Am plecat la drum doar cu aspiratiile voluntarilor care s-au strans in jurul acestei idei si am construit prin munca lor intensa si a zecilor de angajati care ne-au fost alaturi, dar si prin implicarea partenerilor care ne-au sustinut si carora le multumim.

 

In 2007, primele teme relevante de sustenabilitate la care ne-am oprit să conturam un proiect pe termen lung au fost împaduririle si implicarea voluntarilor în acest demers. În contextul în care România a pierdut jumătate din păduri în ultimul secol, avem nevoie ca societate să conștientizăm pericolul acestei situații pentru noi și generațiile viitoare, dar și să ne implicăm activ în soluționarea ei. 

Am început activitațile de împădurire în sudul României pe terenuri degradate pentru a crea posibilitatea oamenilor să contribuie prin munca lor directă, sa se apropie de natură și să vadă cum plecam de la o “nuielușa” pe care o plantam, o îngrijim si apoi durează o viata de om până putem vedea arborele matur care ne dă atatea resurse necesare și pe care trebuie să îl prețuim mai bine. Peste 11.000 de voluntari au participat de atunci în campaniile de plantare din fiecare primăvară si toamna. 

Primele 57 de hectare de pădure realizate pe parcurs au fost transferate spre administrare în iulie 2016 către asociatia Pădurea Copiilor, care s-a desprins din ViitorPlus. Din toamna lui 2016, noi am continuat separat eforturile de împadurire cu focus pe perdele forestiere si implicarea voluntarilor, în cadrul proiectului Adoptă un copac! Noua locație este în comuna Roseți, județul Călărași, unde 3 noi hectare au fost deja plantate.

Suprafața împadurită crește prin “adopția” copacilor, fiecare 5 lei asigurând plantarea unui puiet și îngrijirea lui pe termen lung. Pădurile astfel înființate nu ar exista fără sprijinul donatorilor – firme si persoane fizice, cărora le mulțumim pentru susținere.

 

In 2008, pentru că ne confruntam cu o problemă majoră în România legată de colectarea selectiva – doar 2-5% din deșeurile municipale sunt reciclate!,  am pus bazele unui program de consultanță și training adresat companiilor care doresc să implementeze un sistem funcțional de colectare selectivă a deșeurilor pentru reciclare sau de reducere a consumului de resurse (apă/energie), prin implicarea angajaților care lucrează în birouri.
Implementarea programului Biroul Eco începe cu o analiză-diagnostic pentru situația fiecărei clădiri de birouri și specificului organizației beneficiare. În funcție de rezultate, se propune un set de măsuri personalizate care sunt urmărite pe parcursul a minim 3-6 luni: crearea/îmbunătățirea infrastructurii de colectare selectivă, identificarea unor lideri/promoteri interni, dezvoltarea și implementarea unei campanii de comunicare și conștientizare în rândul angajaților, training de specialitate, monitorizarea și comunicarea rezultatelor etc.
Până acum, am dezvoltat soluții adaptate pentru companii precum: Veolia, Engie, GSK, MSD, Yves Rocher, Tenaris sau ING care au condus la creșterea conștientizării angajaților pe teme de mediu și creșterea cantităților de deșeuri trimise la reciclare.


In 2009 am lansat Atelierul de panza, o întreprindere socială care se autosusţine şi care îşi propune să reducă prezenţa deşeurilor din mediul înconjurător în paralel cu oferirea unor şanse de angajare unor categorii defavorizate a populaţiei. 
De atunci, ne urmărim cu tenacitate scopul, acela de a pune pe piață si a promova o alternativă la pungile de plastic. Așa a aparut sacoșa noastră de pânză, produsă până acum în 160,000 de exemplare care au înlocuit o multitudine de pungi de plastic. Și nu doar atât – în ultimii trei ani, una dintre direcțiile noastre de dezvoltare cuprinde valorificarea deșeurilor textile pre-producție, până acum realizând căteva sute de produse și pe acest model de economie circulară.
De-a lungul călătoriei noastre de până acum, echipa noastră a inclus 26 de colegi din care 14 persoane cu dizabilități sau aflate în situații de risc, ceea ce a făcut ca încă din anul 2011 să dobândim statutul de UNITATE PROTEJATĂ, minim 30% dintre angajații nostri fiind persoane cu dizabilități. Atelierul de Pânză a fost desemnat în aprilie 2014 de către Ambasada SUA ”Antreprenorul lunii aprilie”, pentru eforturile sale de a oferi alternative ecologice la pungile din plastic şi de a reutiliza deşeurile textile.
https://www.youtube.com/watch?v=FYh_pryVgZI


In 2010 incepe povestea ecOprovocarea, care isi propune acoperirea nevoii orelor de educație ecologică lipsa în școlile din România. Din inițiativa unei companii (TenarisSilcotub), dornice să se implice în comunitățile locale în care își defășoară principala activitate și a unui ONG (ViitorPlus), preocupat de problemele mediului înconjurător, ia naștere un proiect-concurs educațional pe teme de mediu adresat într-o primă etapă liceenilor din orașele Călărași și Zalău. 
Emoțiile create lună de lună în jurul activităților practice de protecția mediului, activitățile pline de creativitate și entuziasm, schimbările comportamentale și cu impact în natură, elevii ce și-au depășit limitele descoperindu-și pasiuni, talente, abilități pe care nu bănuiau că le au, precum și rezultatele cu impact de mediu ale Programului au făcut ca ecOprovocarea să primească titlul: ,,Cel mai bun proiect educațional de mediu din România 2014” și Energy Globe Award. Îmbunătățirile aduse an de an grație bunei colaborări dintre organizator, finanțator și profesori, au făcut din ecOprovocarea un Program educațional ce îmbină astăzi cunoștințele teoretice despre mediul înconjurător, cu activități practice de voluntariat pentru mediu. Profesorii au la dispoziție pe site-ul proiectului resurse gratuite pentru a ține ateliere educaționale interactive, elevii au la dispoziție un concurs național cu premii atractive, iar cei mai buni sunt premiați cu o participare într-o tabără de neuitat.
Rezultatele impresionante ale primelor 6 ediții desfașurate pe plan local (peste 20.000 de elevi și profesori implicați, 285.000 kg deșeuri reciclate, 58.000 de puieți plantați, 2775 evenimente pe teme de mediu organizate) au pus bazele extinderii lui la nivel național. Dacă la început febra ecOprovocarea a cuprins 5 -10 unități școlare din 2 județe ale țării, astăzi Programul, aflat la a 7-a ediție, este prezent în 39 de județe și 151 de licee.
Povestea celor 7 ediții ale Programului este povestea celor 7 generații de elevi îndrumați de profesorii lor, este povestea celor peste 70.000 de ore de voluntariat dedicate naturii de elevii școlilor implicate.


In 2011 a fost lansat instrumentul www.hartareciclarii.ro care îţi arată unde poţi colecta selectiv. Dacă nu ştiai unde poţi duce deşeurile reciclabile, acum poţi afla unde sunt depozitele de colectoare, magazinele sau containerele de colectare separată (stradal) din Bucureşti, Ploieşti, Braşov şi Călăraşi.
Harta te ajută să identifici punctele de reciclare aflate în proximitatea casei tale, a serviciului tău. 
În aceste puncte se pot colecta de la hârtie şi carton, plastic, ulei uzat, sticlă, corpuri de iluminat, cartuşe de imprimantă, până la anvelope şi acumulatori auto, feroase şi neferoase, deşeuri electrice, electronice şi electrocasnice. Harta Reciclarii a acesată până în prezent de peste 67,000 utilizatori unici.
Află din filmulețul de mai jos de ce Calin Goia (Voltaj) susține acest proiect!


In 2012 avea loc prima editie a taberei de leadership pentru mediu, un eveniment cu și pentru elevii și cadrele didactice implicate în Programul Național ecOprovocarea.
Este o activitate educațională cu tematici de mediu și dezvoltare personală, la care au participat pana acum aproape 300 de persoane care experimenteaza în natură sesiuni ce pun caramizi solide la dezvoltarea fiecarui individ, ajutandu-l să se dezvolte, să se descopere. 
Evenimentul adună laolaltă elevi din toate colturile țării. Aici se crează cadrul ideal în care educația se împletește strâns cu distracția, învățarea se face prin descoperire și prin activități plăcute și relaxante, drumețiile și alte activități (re)creative dând participanților posibilitatea să lege prietenii. 
Organizată într-un loc feeric, în inima naturii, la Cheia, județul Prahova, Tabăra ecOprovocarea devine pentru participanții fiecărei ediții un eveniment de neuitat. Iată ce ne-a spus Iulia, una din elevele participante: „O să-mi lipsiți foarte mult. Noi plecăm, însă amintirile vor rămâne toată viața!”.


In 2013 RECICLETA a câștigat marele premiu, la secțiunea de mediu, a EIB Social Innovation Tournament, organizat de European Investment Bank Institute. Programul a demarat inca din 2009, ca răspuns într-un mod sustenabil la problema nivelului scăzut de reciclare a deșeurilor municipale care a ajuns doar la 5%. 

RECICLETA oferă un serviciu de transport pentru colectarea de deșeuri nepericuloase – în special hârtia, carton, PET și aluminiu – pentru a fi reciclate. Transportul se realizează printr-un mijloc de transport nepolunat (cargo-triciclete) oferind astfel locuri de muncă prietenoase cu mediul. 

Până în acest moment, RECICLETA deservește peste 350 de firme și 150 de scări de bloc. Astfel, aproximativ 30.000 de beneficiari (angajați și locatari) au acces la o infrastructura de colectare selectivă a materialelor reciclabile. 

În cei 8 ani de activitate, prin programul RECICLETA, am reușit să salvăm de la groapa de gunoi peste 350.000 de kg de materiale reciclabile, cu un impact de peste 5.000 de copaci salvați, peste 2.500 kilograme CO2 absorbit din copacii salvați, peste 300 KG CO2 neemis la groapa de gunoi datorită colectării selective, peste 14.000 KG CO2 neemis prin transport nepoluant efectuat cu cargo-triciclete.


In 2014 am finalizat și dat în funcțiune 4 instalații noi de incalzie a apei cu energie solară pentru 4 case sociale din cadrul asociației SOS Satele Copiilor București, cele 12 colectoare fiind construite in cadrul proiectului REGENESYS.

Acesta presupune, pe de o parte, o activitate de învățare activă, de lucru în echipă și de bună dispoziție pentru construcția de colectoare solare, iar pe de altă parte, donarea acestora unor obiective sociale și echiparea clădirilor cu un sistem de instalații care să integreze colectoarele solare.

Utilizând energia solară, regenerabilă și nepolunata se reduce cu 50-70% timpul de funcționare al instalației pe bază de combustibil fosil în perioada sezonului cald). 

De la lansarea proiectului în 2010 am construit 28 de colectoare solare, 25 dintre ele fiind instalate și funcționale, oferind apa încălzită de la soare pentru aproximativ 500 de persoane: beneficiarii a 5 case sociale și din grădinița SOS Satele Copiilor București și elevii care locuiesc în internatul Liceului Teoretic “Gheorghe Sincai” din Zalău). 

De asemenea, peste 400 de adulți au participat la trainingurile de construire a colectoarelor solare. Astfel, au început să conștientizeze problemele actuale de mediu și faptul că este în puterea fiecăruia dintre noi să facem ceva practic pentru a genera schimbarea în bine în jurul nostru.

 

In 2015 am inaugurat workshopurile creative în cadrul cărora am împărtășit și altora dragostea noastră pentru plante și aranjamente florale. Așa că ne-am bucurat împreună de sesiuni în care am învățat să facem aranjamente florale minunate dar ne-am și distrat, am discutat despre plante și despre cum să ne amenajăm un colt verde atunci când nu avem o grădină, beneficiind de consilierea unui inginer horticol.

Succesul înregistrat de workshopurile noastre ne-a determinat să continuăm și șă dezvoltăm această initiativă și în anii care au urmat, până acum având peste 200 de participanți și mai mult de 800 de aranjamente florale realizate.


In 2016 a avut loc prima restructurare importanta din organizatie. Puteti citi mai multe detalii despre ea cat si rezultatele proiectelor noastre in raportul anual  


box_bottom
 
footer
Prima pagină | Termeni şi condiţii | Contact | Harta sitului © 2006 - 2016 ViitorPlus - asociaţia pentru dezvoltare durabilă