box_top
dots
arrow
dots
arrow
dots
arrow
dots
ONG
arrow
dots
dots
arrow
dots
dots
dots
box_bottomViitorPlus on the net

facebook
box_bottom

 
box_top
Despre noi

Sustenabilitatea noastră

 
Istoric
Echipa
Ce ne propunem
Alte informatii utile info

Pentru a putea corela capacitatea de producţie a planetei şi nevoile societăţii umane, oamenii de ştiinţă (Global Footprint Network - http://www.footprintnetwork.org ) au dezvoltat indicatorul numit Amprenta Ecologică care măsoară suprafaţa de teren necesară pentru producerea tuturor bunurilor de care un individ are nevoie într-un an de zile.

Amprenta ecologica


Astăzi, umanitatea foloseşte echivalentul a 1.3 planete pentru a furniza resursele de care avem nevoie şi a absorbi deşeurile pe care le producem. Aceasta înseamnă că acum, Pământul are nevoie de 1 an şi 4 luni pentru a regenera ce folosim noi într-un an. Scenariile moderate ale Naţiunilor Unite arată că dacă păstrăm aceeaşi rată de consum şi creştere a populaţiei, până în 2035 vom avea nevoie de 2 planete pentru a ne face faţă. Dar bineînţeles, nu avem decât o planetă!

Aşa că unul dintre obiectivele stabilitate în ViitorPlus este ca toţi membrii să aibă maxim 1 planetă ca amprentă ecologică. Ne-am calculat amprenta la www.myfootprint.org/en/ şi rezultatele variază între 0,85 şi 1,41, cu o medie de 1,13 planete/membru ViitorPlus. Pentru referinţă, media României este 1,26 şi cea globală - 1,30 planete.

Cateva idei de la voluntari sau angajati:

Gabriela Iordan - "Am descoperit ViitorPlus la Street Delivery în vara lui 2008. Primul gând când am văzut standul echipei de atunci a fost că vreau să profit de această oportunitate și să mă implic cât mai mult în acțiuni de voluntariat în timpul ce îmi rămânea după serviciu și în weekend. Am prins repede gustul muncii într-o organizație non-profit și nici după un an, mi-am dat seama că asta este ce vreau să fac pe mai departe.
 Mi se pare că impactul pe care îl avem prin activitatea noastră de zi cu zi la muncă este cel mai important în ceea ce privește sustenabilitatea personală si responsabilitatea fata de societate. 
 Integrarea practicilor prietenoase cu mediul în viața de zi cu zi a venit naturala! Stilul de viață este dictat de: un regim vegetarian, mersul cu bicicletă atât în oraș cât și în vacanțe (am adunat peste 10.000 km din 2009), refuz pungile de plastic la cumpărături, sunt abonata la un coș de legume crescute natural în apropiere de București, colectez selectiv deșeurile atât acasă cât și la birou, reduc la maximum cumpărăturile inutile și dictate de modă și refolosesc cât de mult pot diverse obiecte în diferite scopuri. Visez la o căsuță construită cât mai verde și cât mai pasivă energetic, cu o mică grădină de legume." 


Veronica Andronache - "Folosesc produse cosmetice organice şi biodegradabile; am carnet de conducere dar prefer transportul în comun; închid monitorul chiar şi atunci când lipsesc două minute din faţa calculatorului (bineînţeles ca îl închid şi atunci când nu îl mai folosesc); caut produsele autohtone; donez hainele şi obiectele de care nu mai am nevoie; folosesc acumulatori, nu baterii; merge la cumpărături cu rucsacul, nu cu sacoşa de plastic; închid apa când mă săpunesc la duş şi când mă spăl pe dinţi, prefer şi folosesc mai mult lumină naturală."

Monia Martini - "În viaţa mea de zi cu zi contribui la transpunerea în practică a conceptului de dezvoltare durabilă prin reciclarea PET-uri şi hârtiei, economisirea energiei (nu las lumina deschisă unde n-am nevoie) şi apei (duşul nu dureaza mai mult de 5 minute, inchid robinetul in timp ce ma spal pe dinti si opresc apa la toaleta cand nu mai e nevoie), merg pe jos la serviciu şi folosesc trasportul public, mănânc produse locale şi tradiţioanale sau naturale, mănânc carne doar o data pe săptămână, împărtăşesc zilnic cu oameni cunoscuţi şi necunoscuţi ce pot să facă şi ei în viaţa lor pentru respectarea planetei."

Teia Ciulacu- "Eu în primul rând am hotărât ca viaţa mea profesională să fie dedicată exclusiv dezvoltării durabile şi din 2004 am lucrat în diferite instituţii doar în acest domeniu. Am început să compensez emisiile de dioxid de carbon din transport prin plantarea de copăcei în programul "Adoptă un copac" (cam 200 de puieţi plantaţi cu mâna mea :)). Donez constant de foarte mulţi ani timp şi bani pentru cauze sociale şi de mediu"


CE FACEM ÎN SEDIUL VIITORPLUS:

  • Reducem consumul de electricitate - calculatoarele nu stau niciodată deschise când nu sunt folosite, peste noapte oprim şi imprimanta şi switch-ul de internet, folosim becuri economice.
  • Reciclăm - hârtie, carton, plastic, electronice, baterii. Aceste deşeuri nu provin doar din activităţile în sediu, ci şi de la familiile membrilor ViitorPlus, care le aduc în sediu dacă nu au puncte de colectare lânga casă.
  • Achiziţionăm "verde" - echipamente eficiente (monitoare, imprimanta), toate materialele pe hârtie (cărţi de vizită, rapoarte, print) sunt din hârtie reciclată, cumpărăm produse alimentare locale şi bio pentru evenimente de câte ori putem sau pentru consum personal, utilizam sacose de panza si spunem NU pungilor de plastic
  • Reducem consumul de ambalaje - o parte din membrii organizatiei vin cu mancare gatita de acasa iar cei care cumpara mancare gatita de la firmele specializate din apropiere, folosesc in special castroane reutilizabile pentru transportul ei, nu ambalajele de unica folosinta (de multe ori polistiren nereciclabil). 
  • Reducem risipa alimentara - la evenimentele organizate de noi care includ si servirea mesei, daca ramane mancare neconsumata, o strangem si o donam catre persoane nevoiase
  • Promovam transportul sustenabil in oras - atat prin utilizarea cargotricicletelor in programul Recicleta cat si prin uzul personal al bicicletei de catre o parte din membrii sau decontarea transportului in comun
  • Facem muuult voluntariat :) - angajatii nostri doneaza mult timp peste program pentru a lucra fie la proiectele in care sunt angrenati, fie la alte initiative de mediu derulate de asociatie (de exemplu, angajatii din Recicleta participa si weekendurile de primavara-toamna la plantari)

box_bottom
 
footer
Prima pagină | Termeni şi condiţii | Contact | Harta sitului © 2006 - 2016 ViitorPlus - asociaţia pentru dezvoltare durabilă