box_top
dots
arrow
dots
arrow
dots
arrow
dots
ONG
arrow
dots
dots
arrow
dots
dots
dots
box_bottomViitorPlus on the net

facebook
box_bottom

 
box_top
Reciclare

Hârtia

 
Hârtia
Cartonul
PET
Alte informatii utile info

    Hârtia este peste tot: în magazine, în fiecare cameră a oricărei case, în birourile firmelor, pe trotuare, îngrămădită în gropile de gunoi alături de alte deşeuri. Zilnic fiecăruia dintre noi îi trece prin mâini, cel puţin o dată, măcar o bucată de hârtie. Hârtia este cel mai frecvent deşeu, provenit din mai toate domeniile de activitate şi, prin urmare, are cea mai mare pondere în totalul deşeurilor la nivel mondial.
   Industria hârtiei necesita un sfert din tot consumul industrial de lemn, acesta provenind atât din pădurile naturale, cât şi din plantaţiile comerciale.
Industria hârtiei afirmă adesea că plantează mai mulţi copaci decât taie. Acest lucru poate fi adevărat în multe cazuri, însă acolo unde sunt plantate conifere ce cresc rapid, unde odată creştea o pădure vârstnică, o specie introdusă înlocuieşte o pădure încărcată de diversitate şi vieţuitoare. Acest lucru poate dăuna ecologiei locale, crescând aciditatea solului, distrugând specii acvatice şi ameninţând existenţa altor specii native, cum ar fi păsările, mamiferele, plantele şi chiar alţi copaci. Un alt aspect important este acela că, în timp ce copacii tineri - cei plantaţi - absorb carbonul mai repede, cei bătrâni stochează cantităţi vaste, contribuid la reducerea gazelor cu efect de seră din atmosferă. Mai mult, atunci când un copac este tăiat, acesta va elibera o mare parte din carbonul stocat înapoi în atmosferă.
    Procesul de obţinere a hârtiei utilizează o mare cantitate de apă, care la un moment dat se va întoarce în mediu. În multe cazuri, apa se întoarce direct în râuri sau în mare şi astfel toxinele rezultate din acest proces intră în natură şi în lanţul alimentar. Reziduurile de lemn, chimicalele folosite pentru descompunerea fibrelor şi agenţii de înălbire sunt toţi poluanţi care trebuie trataţi înainte de a fi deversaţi.

    Beneficiile reciclării hârtiei

 • Prin reciclarea hârtiei contribuim enorm la reducerea poluării şi economisirea unor resurse naturale epuizabile. Pentru obţinerea hârtiei din fibre reciclate se foloseşte cu 70% mai puţină energie decât pentru cea din fibre naturale.
 • O tonă de hârtie reciclată economiseşte:
  - 15 copaci
  - 2,5 barili de petrol
  - 4132 KwH (suficient pentru a încălzi o locuinţă timp de 6 luni)
  - 2,26m³ spaţiu de depozitare a deşeurilor
  - 26.497,88 litri de apă
  - 26,8 kg de materiale poluante ale aerului.
 • Hârtia reciclată are caracteristici care o fac mai dezirabilă decât hârtia obţinută din fibre virgine, iar acestea sunt: o mai mare opacitate, densitate si flexibilitate. 
 • Reciclarea hârtiei se justifică economic deoarece, deşi probabil nu este mai ieftină decât hârtia obişnuită:
  - se fac economii cu costurile de salubrizare, cum ar fi depozitarea în gropile de gunoi sau arderea în incineratoare
  - asigură locuri pentru forţa de muncă pe măsură ce managementul deşeurilor, inclusiv colectarea hârtiei, devine o industrie din ce în ce mai puternică. Pentru fiecare 15.000 tone de ziare reciclate anual, sunt create 30 de posturi pentru colectarea hârtiei, alte 40 de posturi pentru procesarea ei si 75 pentru fabricarea hârtiei de ziar.
 • Reciclarea hârtiei are sens din punctul de vedere al mediului:
  - reduce presiunea asupra gropilor de gunoi
  - reduce presiunea asupra pădurilor naturale
  - obţinerea hârtiei reciclate foloseşte mai puţină energie, apă şi prin urmare, poluează mai puţin
  - hârtia are nevoie de aproximativ 5 ani pentru a se biodegrada, iar un produs secundar al acestui proces este metanul, un puternic gaz cu efect de seră, ce reţine în atmosferă de 21 de ori mai multă căldură decât dioxidul de carbon (conform EPA - Environment Protection Agency, USA / Agenţiei pentru Protecţia Mediului SUA). Astfel, reducând cantitatea de hârtie şi carton care ajunge în gropile de gunoi, reducem încălzirea globală. (beneficiu mai ales în cazul reducerii consumului decât a reciclării).

Există trei tipuri de hârtie care pot fi reciclate direct:
• hârtia de calitate (caietele de şcoală, hârtia de copiator, plicuri, hârtia de dactilografiere, hârtia de computer),
• hârtia de ziar
• cartonul.

Ştiaţi că...

 • Dacă TOATE ziarele ar fi reciclate, ar fi salvaţi peste 250 milioane de copaci în fiecare an.
 • Sub forme diferite, hârtia ocupă aproximativ 41 % din totalul gunoiului menajer pe care îl producem .
 • Un angajat obişnuit ce îşi desfăşoară activitatea într-un birou generează anual între 54 şi 68 kilograme deşeuri de hârtie albă ce poate fi recuperată.
 • Reciclând un teanc de 36 de ziare, economisim aproape 14% din costul mediu al energiei electrice al gospodăriei.
 • Conform OECD, producţia globală pentru sectorul celulozei, hârtiei şi publicaţiilor este estimată să crească cu 77% din 1995 până în 2020.
 • Pe plan mondial, industria celulozei şi hârtiei este pe locul 5 ca şi consum de energie, iar în Statele Unite ale Americii, pe locul 2.
 • O tonă de hârtie irosită înseamnă un ziar şi 2 coli de scris pe zi timp de un an.

box_bottom
 
footer
Prima pagină | Termeni şi condiţii | Contact | Harta sitului © 2006 - 2016 ViitorPlus - asociaţia pentru dezvoltare durabilă