box_top
dots
arrow
dots
arrow
dots
arrow
dots
ONG
arrow
dots
dots
arrow
dots
dots
dots
box_bottomViitorPlus on the net

facebook
box_bottom

 
box_top
Adoptă un copac!

Evoluţia padurilor

 
Implica-te acum!
Voluntariat la plantari
Părinţii adoptivi
Alte informatii utile info
  1. Comuna Roseti, judetul Calarasi – reabilitare perdea forestiera – 3ha. Start: 2016. Stadiu actual: in ingrijire.

In septembrie 2016, asociatia ViitorPlus a incheiat un protocol de parteneriat cu Primaria comunei Roseti, judetul Calarasi, pentru reabilitarea perdelelor forestiere de protectie existente, pe terenuri aflate in proprietatea administratiei locale. Protocolul a fost aprobat prin hotarare de consiliul local pentru a asigura respectarea obligatiilor asumate pe termen lung.

 Zona a fost selectată pe baza următoarelor criterii:

 -       Primăria doreşte reabilitarea perdelelor forestiere existente pe mai multe parcele (zonele fiind afectate in anii trecuti datorita unor situatii de forta majora - inundatii);

-       Judeţul beneficiază de doar 4% suprafaţă împădurită, comparativ cu optimul de 20% recomandat pentru zona de câmpie;

-       Terenurile se află în proprietatea privată a primăriei, dar aceasta nu beneficiază în prezent de fonduri publice pentru derularea lucrărilor de reabilitare a perdelelor forestiere;

-       Asigurarea unor condiţii de microclimat favorabile derulării activităţilor agricole, protejarea pânzei freatice de posibilele intensificării ale temperaturilor ca urmare a schimbărilor climatice, protejarea impotriva vanturilor, protejarea cailor de transport, protejarea impotriva inzapezirii etc.

 

Stabilirea schemelor de plantare si a speciilor potrivite acestei zone a fost realizata printr-un proiect tehnic de specialitate intocmit de Directia Silvica Calarasi, care a sprijinit implementarea acestui proiect, inclusiv prin donarea unor puieti. Speciile plantate sunt: salcioara, maces, ulm, corcodus si gladita.

 

In toamna 2016 s-au plantat primii 6300 de puieti cu sprijinul a 300 de voluntari de la companii - EY RomâniaING BankMetro Systems RomâniaRelevance ManagementTenarisSilcotub - si licee calarasene - Danubius, Economic și Mihai Eminescu.

 https://web.facebook.com/pg/ViitorPlus/photos/?business_id=1704655999812389&tab=album&album_id=10154163446638107

 

In primavara 2017 s-au plantat urmatorii 7000 de puieti cu sprijinul a 400 de voluntari de la companii – Henkel, ING BankRelevance Management, ADP, Microchip, Human Invest, Nomenius.si licee calarasene plus comunitatea locala.

 https://web.facebook.com/pg/adoptauncopac/photos/?tab=album&album_id=1422072284490706

 Pe parcursul anului 2017 au continuat lucrarile de ingrijire si completare.

In toamna 2017, o echipa de aprox. 100 de voluntari ai companiei ING s-a intors la Roseti pentru a efectua plantari de puieti in completarea celor deja existenti, acestia reusind sa planteze 1000 de puieti, din speciile ulm, maces si paducel.

Fotografii din timpul evenimentului gasiti aici: https://goo.gl/tibGa8

2. Comuna Chirnogi, Jud. Calarasi – infiintare perdea forestiera – 9 ha. Start: noiembrie 2017. Stadiu actual: suprafata plantata in proportie de 75%, aflata in stadiul de ingrijire.

In septembrie 2016, asociatia ViitorPlus a incheiat un protocol de parteneriat cu Primaria comunei Chirnogi, judetul Calarasi, pentru infiintarea unei perdele forestiere de protectie a unei cai de acces, respectiv a DN 41. Terenul, cu o suprafata de aprox. 9 ha, se afla in proprietatea administratiei locale. Protocolul a fost aprobat prin hotarare de consiliul local pentru a asigura respectarea obligatiilor asumate pe termen lung.

 Zona a fost selectată pe baza următoarelor criterii:

  • Portiunea respectiva de drum este afectata anual de inzapeziri, cauzate de depunerea zapezii adusa de vant de pe camp pe carosabil.
  • Suprafata respectiva de teren este una de tip degradat, din cauza inundatiilor produse in fiecare toamna si primavera, aceasta zona aflandu-se in fosta lunca a Argesului.
  • Judeţul beneficiază de doar 4% suprafaţă împădurită, comparativ cu optimul de 20% recomandat pentru zona de câmpie;
  • Terenurile se află în proprietatea privată a primăriei, dar aceasta nu beneficiază în prezent de fonduri publice pentru derularea lucrărilor de reabilitare a perdelelor forestiere;
  • Asigurarea unor condiţii de microclimat favorabile derulării activităţilor agricole, protejarea pânzei freatice de posibilele intensificării ale temperaturilor ca urmare a schimbărilor climatice, protejarea impotriva vanturilor, protejarea cailor de transport, protejarea impotriva inzapezirii etc.

Specia plantata pana acum este plop euramerican, care se preteaza zonelor inundabile, iar o parte din actiunile de plantare organizate de ViitorPlus au beneficiat de sprijinul Romsilva, prin donarea de puieti.

In luna noiembrie 2017 s-a dat startul infiintarii perdelei forestiere de la Chirnogi, cand cu ajutorul a 250 de voluntari de la companiile Metrosystems, Carrefour, Microchip, 1&1, TenarisSilcotub si TPA Solutions s-au plantat aproximativ 2 ha(1300 de puieti).

In primavara anului 2018, mai exact in lunile martie si aprilie, au fost continuate plantarile pentru perdeaua forestiera din Chirnogi, reusindu-se plantarea a aprox. 4 ha(2500 puieti) de plop euramerican, la sfarsitul sezonului de plantare suprafata totala impadurita ajungand la aprox. 6 ha. La impadurirea acestei suprafete au contribuit 350 de voluntari, angajati ai companiilor care au sustinut si financiar proiectul: Allianz Technology, ESOP Consulting, Pastel, Henkel Romania, ING Bank, Microchip Technology Inc., TenarisSilcotub, TPA Romania.

Toamna anului 2018 a adus in Chirnogi manifestari puternice ale schimbărilor climatice, insa 250 de voluntari au luptat in luna noiembrie 2018 împotriva acestora. Lipsa precipitațiilor în zona comunei Chirnogi, încă din luna iulie 2018, a afectat drastic solul și au făcut plantările extrem de dificile din cauza durității solului.

În urma discuțiilor cu ingineri silvici și a probelor pe teren, s-a stabilit că puieții pot fi plantați în siguranță, iar voluntarii, angajaţi ai companiilor care susţin programul „Adoptă un copac!”, s-au înarmat cu răbdare și putere de muncă și au reușit plantarea a 1.200 de puieți. Aceștia au făcut parte din companii precum Coca Cola, Metrosystems, TPA Romania, Nomenius, Grecu și Asociații, Mucca Production & Advertising și Lexis, având alături și elevi înscriși în proiectul Ecoprovocarea.

Fotografii de la fiecare dintre evenimentele de plantare puteti gasi aici: https://bit.ly/2RxLOyh

3. In ce priveste primele 57ha realizate din 2008 sub umbrela ViitorPlus si administrate acum de asociatia Padurea Copiilor, puteti citi mai multe aici: https://www.padureacopiilor.ro/noi-facem/proiecte-impadurire/


box_bottom
 
footer
Prima pagină | Termeni şi condiţii | Contact | Harta sitului © 2006 - 2016 ViitorPlus - asociaţia pentru dezvoltare durabilă