box_top
dots
arrow
dots
arrow
dots
arrow
dots
ONG
arrow
dots
dots
arrow
dots
dots
dots
box_bottom


Newsletter ViitorPlus
Alege categoriile de newsletter la care vrei să te abonezi şi introdu adresa ta de e-mail.

box_bottom

ViitorPlus on the net

facebook
box_bottom

 
box_top
Adoptă un copac!

Despre proiect

 
Despre proiect
Implica-te acum!
Rezultate
Alte informatii utile info

ADOPTĂ UN COPAC!

 • Are ca scop împădurirea terenurilor degradate din România.
 • Este realizat 100% din fonduri private, de la firme şi persoane fizice.
 • Pădurea este plantată, îngrijită timp de 5‐6 ani (în funcție de speciile plantate) şi monitorizată încă alţi 10 ani.
 • Lucrările de împădurire sunt realizate în baza unui proiect tehnic făcut de experţi silvici. (proiectul tehnic  - Vîlcelele, judeţul Călăraşi; proiectul tehnic - Dragoş Vodă,  judeţul Călăraşi; proiectul tehnic - Drăgăneşti-Vlaşca, judeţul Teleorman; proiectul tehnic - Bragadiru, judeţul Ilfov).
 • Promovează conservarea biodiversităţii (prin plantarea unor păduri cu specii mixte) şi dezvoltarea comunităţilor locale.
 • Propune intervenţie directă asupra schimbărilor climatice prin COMPENSAREA de CO2.

 

Pentru activitatea desfașurată în 2010, "Adoptă un copac!" a primit PREMIUL I al Galei Societății Civile, secțiunea Protecția mediului.

Diploma premiul I

 

DE CE AM DEZVOLTAT ACEST PROGRAM?

 • Terenurile degradate din România care au nevoie de împădurire au ajuns la ~3 milioane de hectare;
 • Fondurile europene alocate din 2007-2013 ar ajunge doar pentru 2% din această suprafaţă;
 • Județele din sudul României în care am plantăm și îngrijim păduri sunt unele dintre cele mai slab împădurite judeţe ale ţării (jud.Ilfov are doar 2,8% suprafața împădurită, jud. Călărași 4% și jud. Teleorman 4,7% , față de procentul 20% care reprezintă optimul de suprafață împădurită în județele de câmpie).
 • România a pierdut în ultimul secol jumătate din pădurile sale;

ETAPELE PROCESULUI DE ADUCERE LA MATURITATE A PUIEȚILOR:

 1. Identificarea terenurilor şi stabilirea perimetrelor ce se vor împăduri (inclusiv situaţie juridică şi demersuri legale pentru înfăptuirea acestui lucru - exemplu: hotărâre de consiliu local pentru terenul unei primării).
 2. Realizarea unui proiect tehnic, conform normativelor naţionale şi care ţine cont de condiţiile specifice locaţiei alese (se iau probe de sol, sunt analizate în laborator, se stabilesc speciile propice a fi plantate şi metodologiile de plantare).
 3. Realizarea de pregătiri premergatoare plantărilor - exemplu: aratul şi discuitul terenului, achiziţia puieţilor, uneltelor, logistică evenimente etc.
 4. Plantarea puieţilor - care se realizează doar în anumite perioade din an, în funcţie de vreme şi conform specificaţiilor din proiectul tehnic.
 5. Îngrijirea puieţilor- în fiecare vară, timp de 5-6 ani (în funcție de speciile plantate), sunt necesare activităţi de îngrijire (praşilă în jurul puietului), cel puţin 2-3/vara, altfel şansele de supravieţuire ale puieţilor se diminuează considerabil.
 6. Activităţi de completare - cel puţin în primii 2-3 ani de la prima plantare se completează în locurile în care puieţii nu au supravieţuit. O rată normală de supravieţuire după primul an de plantare este de 70%, deci în anul 2, se vor completa cu alte 30% din speciile care nu s-au prins şi tot așa.
 7. După atingerea stării de masiv (moment marcat de împreunarea coroanelor copacilor plantaţi), nu mai este necesară intervenţia activă de completări şi îngrjiri. Se mai fac rărituri odată la 4-5 ani şi apoi intră în procedurile standard de îngrijire a pădurilor (de care se ocupă si Ocoalele Silvice).

ADOPȚIA UNUI COPAC PRESUPUNE O INVESTIȚIE DE 20 de Euro. Această sumă asigură:

 • costurile pentru aducerea unui copac la maturitate prin activităţi derulate timp de 6 ani (administrarea implementării proiectului tehnic, pregătirea terenului, plantarea a cel puţin 12 puieţi, completări, lucrări de îngrijire);
 • activităţi educaţionale, de comunicare şi replicabilitate pentru împăduriri in România;
 • managementul de proiect, activitățile de strângere de fondurilor, raportare.

 

Doneaza pentru ViitorPlus


Parteneri în acest proiect


dots
Comentarii
box_bottom
 
footer
Prima pagină | Termeni şi condiţii | Contact | Harta sitului © 2006 - 2016 ViitorPlus - asociaţia pentru dezvoltare durabilă