box_top
dots
arrow
dots
arrow
dots
arrow
dots
ONG
arrow
dots
dots
arrow
dots
dots
dots
box_bottomViitorPlus on the net

facebook
box_bottom

 
box_top
Proiecte inchise

Călărași – ECOmunitatea ta

 
Dezbaterea tinerilor pentru mediu
Dezbaterea tinerilor pentru o viata sanatoasa
Turul sustenabilităţii
Alte informatii utile info

Harta Reciclarii Calarasi
 

Proiectul “Călărași – ECOmunitatea ta” are 3 obiective principale:

  • Să implementeze, în 20 de scări de bloc din Călărași (un grup pilot), un nou sistem de colectare a deșeurilor, care să devină un model ușor replicabil în tot orașul. Metodele folosite și rezultatele vor fi promovate astfel încât sistemul să poată fi replicat și în alte blocuri din oraș.
  • Dezvoltarea Hărții Reciclării Călărași (online și tipărită), care va cuprinde toate punctele de colectare selectivă din oraș (magazine și depozite de colectare).
  • Creșterea gradului de conștientizare a călărășenilor cu privire la necesitatea de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile. Reprezentanții proiectului vor contacta direct, pe lângă locuitorii din cele 20 de scări de bloc înscrise în proiect, şi alte scări de bloc şi şcoli cu care vor discuta despre importanţa reciclării, oferindu-le câte o hartă a reciclării din Călăraşi.

De ce este nevoie de acest proiect?

  • În orașul Călărași nu există pubele stradale de colectare selectivă. În 2010, firma de salubrizare a orașului a instalat 6 puncte stradale de colectare selectivă a deșeurilor, dar din cauza lipsei de informare a populației sistemul nu a funcționat și a fost retras din oraș.
  • Este important să nu ajungă la groapa de gunoi deșeurile care pot fi reciclate, nu doar pentru a economisi resursele naturale, ci și din cauză că prețul ridicării și depozitării gunoiului din Călărași s-a dublat în 2012. În acel an, groapa de gunoi a orașului a fost închisă, iar gunoiul a început să fie transport la 40 km depărtare.
  • Micile depozite de colectare a reciclabilelor se luptă pentru a nu-și închide activitatea. Problema lor este că nu primesc suficiente deșeuri reciclabile, pentru că în oraș colectează doar oamenii care le strâng pentru a le valorifica și a-și asigura hrana zilnică și instituțiile de învățământ care sunt implicate în proiecte educaționale cu teme de protejare a mediului.

Descrierea noului sistem de colectare propus

În perioada premergătoare lansării proiectului, au fost alese, cu sprijinul Primăriei Călăraşi, cele 20 de scări de bloc ce vor face parte din noul sistem pilot de colectare selectivă. În fiecare scară vor fi amplasate recipiente pentru colectarea hârtiei, plasticului și metal. Din rândul locatarilor se va identifica un responsabil cu depozitarea temporară a deșeurilor (în boxe sau uscătorii) și menținerea legăturii cu depozitele colectoare, care vor veni să ridice deșeurile. Se va ști exact cât s-a colectat, deșeurile vor fi reciclate, iar pentru scara de bloc sau persoana responsabilă, banii încasați pe deșeuri vor reprezenta o sursă de venit.

CONCURS

Scările de bloc cu cele mai mari cantități colectate vor fi premiate după 3 luni de concurs (16.12.2013 - 16.03.2014). Vor fi acordate 3 premii: 2.500 lei, 1.500 lei și 1.000 lei.

Regulamentul concursului aici.

 Persoane de contact:

  • Adina Gorneanu 0745.311.286, adina.gorneanu@viitorplus.ro
  • George Cojocaru 0740.012.806, george.cojocaru@viitorplus.ro

box_bottom
 
footer
Prima pagină | Termeni şi condiţii | Contact | Harta sitului © 2006 - 2016 ViitorPlus - asociaţia pentru dezvoltare durabilă